onsdag 16 januari 2013

Morgonlektion 7B

På lektionen idag har vi gått igenom hur man planera sin tid i köket, arbetsmomenten och arbetshygien. Därefter fick eleverna göra ett litet test i instruktion och receptläsning. Att läsa ett recept har vid flertalet tillfällen visat sig vara svårt och många gör fel. Så detta test var roligt att göra. Det visade sig att alla gjorde fel och tog lärdom av det. Syftet med detta är att eleverna ska få en bredare kunskap i att lära sig organisera sitt arbete vid tillagning, kunna på ett säkert sett hantera livsmedel, arbetsmiljön och redskap på ett säkert och fungerande vis, hygieniskt.
När halva lektionen var genomförd gick vi in på vår näringslära. Där pratade vi våra 6 näringsämnen som är livsnödvändiga för kroppen och att vi får i oss dessa via vår mat. Att prata om detta ska ge dem en kunskap i hur viktigt det är att äta en varierande och balanserad kost, efter deras individuella behov av näring och energi. Samt att vid sina måltider försöka äta enligt tallriksmodellen och att varje grupp från kostcirkeln finns representerade i måltiden. Lektionen avslutades med en läxa till nästkommande vecka, där de ska föra en matdagbok över 3 dagar med allt de äter, hur de rör sig och även sover. Därefter kritiskt granska sig själva med motiveringar till vad de själva anser om sin kost och vad som behöver förändras.
Lycka till
Anne Frimand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar